Prva internet berza posvecena kucnim ljubimcima.
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Ukoliko ne zelite da ostaneete prijavljeni.   Odjava
  Početna strana sajta zooberza. Specijalizovanog internet sajta za oglašavanje kućnih ljubimaca.   Početna
  Pogledajte kakvi su nasi uslovi reklamiranja.   Reklamiranje
  Pogledajte kakvi su uslovi koriscenja.   Uslovi korišćenja
  Ko stoji iza sajta ZOOBerza   O nama
  Pisite nam vase sugestije, pitanja, pohvale i kritike.   Kontakt
Časopisi
  KUCNI LJUBICI - Revija MOJ PAS  ZOO HOBBY - MOJ PAS
  Časopis za prave hobiste. ZOV.  NOVOSTI ZOV
  Pet Magazin je časopis koji analizira aktuelna pitanja i o njima ima svoj stav.  PET MAGAZIN
STATISTIKA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:35508
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:19390
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

IZVOR TEKSTA: Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS
 •  [o izvoru] [svi tekstovi]

SNIMANJE KUKOVA

SNIMANJE KUKOVA

Radiologija, posebna grana medicine, obuhvata dijagnostičku i terapijsku primenu jonizujućeg zračenja. Zašto posebna? Dijagnostički i terapijski rezultati direktno su proporcionalni stepenu kompleksnog znanja koje pored medicine obuhvata medicinsku i tehničku fiziku, funkciju, nastanak i dejstvo zračenja, dozimetriju i zaštitu, metode i tehnike primene na pacijentima.

Pregled rendgen dijagnostikom vrši se isključivo kod specijaliste radiologa.

U veterinarskoj medicini rendgen dijagnostički pregled životinja može se obaviti u većini privatnih veterinarskih ambulanti. Brojne indikacije vezane su za utvrđivanje stepena oštećenja ili bolesti životinja. Njihovim vlasnicima naravno uopšte ne smeta što nisu baš u ambulanti specijaliste radiologa za veterinu.

SNIMANJE KUKOVA

Korak dalje. Kad je reč o unapređenju rase, o utvrđivanju genetskih malformacija ili uključivanja u evropske trajale, u sisteme poređenja ili utvrđivanja evropski priznatog zdravstvenog statusa, možda je opet vlasnicima svejedno što se nisu zatekli kod specijalizovanog radiologa za veterinu čiji će rezultat biti uporediv i priznat prema međunarodnim standardima. Naročito ako imaju dobre vesti.

Zlatni retriveri nisu jedina rasa pasa kod kojih su displazije kukova i laktova pitanje genetike sa limitima u međunarodnim standardima. Limitima koji se odnose na zabranu prenosa, nastavka displazije na potomstvo.

Postavljam vrlo JASNO, ali delikatno pitanje: Sta biva kad imate za jednog psa dva rezultata do kojih ste došli svojom voljom, vođeni nevericom i bolom u srcu očekujući tu dobru vest. I tako steknete dva FCI overena, različita sertifikata? Jedan kaže OK, drugi diskvalifikacija. Pas je vaš, odluka takođe vaša. Imate izbor. Možete prećutati. Možete stati, pogledati svetu u oči i reći: Moja keruša ima kukove i laktove za diskvalifikaciju i zato je sterilisana.

SNIMANJE KUKOVA

Za unapređenje rase, za reputaciju nacionalne kinologije pitanje je nacionalno: U čemu se razlikuju tehnike, metoda i način interpretacije rendgen snimka između naših ovlašćenih institucije? Sta priznaju i prepoznaju međunarodni standardi veterinarske radiologije?

Dr. Svetlana Andrić,
odgajivač, vanredni profesor i specijalista medicinske fizike u penziji.

SNIMANJE KUKOVA
Copyright - CerkezNET - 2008. All rights reserved.