Prva internet berza posvecena kucnim ljubimcima.
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Ukoliko ne zelite da ostaneete prijavljeni.   Odjava
  Početna strana sajta zooberza. Specijalizovanog internet sajta za oglašavanje kućnih ljubimaca.   Početna
  Pogledajte kakvi su nasi uslovi reklamiranja.   Reklamiranje
  Pogledajte kakvi su uslovi koriscenja.   Uslovi korišćenja
  Ko stoji iza sajta ZOOBerza   O nama
  Pisite nam vase sugestije, pitanja, pohvale i kritike.   Kontakt
Časopisi
  KUCNI LJUBICI - Revija MOJ PAS  ZOO HOBBY - MOJ PAS
  Časopis za prave hobiste. ZOV.  NOVOSTI ZOV
  Pet Magazin je časopis koji analizira aktuelna pitanja i o njima ima svoj stav.  PET MAGAZIN
STATISTIKA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:35508
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:19390
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

IZVOR TEKSTA: Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS
 •  [o izvoru] [svi tekstovi]

Nordijski ili polarni psi
ALJASKI MALAMUT

ALJASKI MALAMUT

Nordijski psi su podeljeni u tri grupe: psi za vuču sanki,lovački psi i seoski psi čuvari stada. Njihova anatomija skoro još uvek odgovara vučijoj.S vi ovi psi su veoma snažni imaju debelo krzno i male gusto odlakane uši. Rep je često savijen na leđa i duge je dlake. Izgled i karakter ovih pasa zavisi od klime u zemlji porekla i od njihove namene i upotrebe. Tako su psi kao aljaski malamut, posebno snažni i izdržljivi pošto su u svojoj domovini morali da vuku ogromne terete na dugačke razdaljine.

Uzgajali su se samo najrobusniji psi. Svaki pas je morao da se izbori za sopstveno preživljavanje. Leti ih uopšte nisu hranili, a u nekim krajevima se i danas tako postupa. Oni su sami morali da se pobrinu za hranu. Stalno se tražila izdržljivost od početka do kraja puta. Kome to nije uspevalo, taj je bio odbačen. I zdravstveno stanje je bilo veoma važno. Kućica za pse nije bilo, već su životinje morale da spavaju na otvorenom i na snegu. Stroga selekcija odgajivača je bila prisutna upravo jer su znali šta ove pse očekuje u njihovom radu i životu. Preživljavali su samo najjači primerci.

Danas su motorne sanke potisnule pseću zapregu kao transportno sredstvo.Ali,u međuvremenu se razvio novi sport-trke pasa sa sankama. Kako raste raspoloženje vodiča ovih pasa za trke, ovaj sport poprima, nažalost, sve ono negativno što se očekuje od vrhunskih sportista. Već štencima se daju preparati za oblikovanje mišića i razna druga doping sredstva. Sumnjivim metodama treninga, ovi psi bi trebalo da postanu još brži.

ALJASKI MALAMUT

Aljaski malamut je paket pun snage i u svojoj domovini važi za pravu devojku za sve. A na našim prostorima ovaj snežni pas brzo može da postane dragi klovn. Aljaski malamut je najveći i najteži pas za vuču od svih polarnih pasa Ime mu potiče od reči Mahlamuts kako se zovu domoroci na severozapadu Aljaske. Beli doseljenici su između 1909. i 1918.godine otkrili svoju sklonost ka sportu sa psima za vuču sanki. Pošto su domaći aljaski malamuti bili uzgajani pre svega za upotrebu tj. rad i vuče sanki- prednost je davana snazi i izdržljivosti, ovi su za doseljenike bili prespori. Zbog toga su ih ukrštal sa drugim rasama i tako je ugašen skoro sav izvorni potencijal pasa sa Aljaske.

Za opstanak rase može se zahvaliti D.Irvingu i R.S.Byrdu. Irving je sa jednog puta po Aljasci doneo jedan par malamuta u Ameriku. Tako je napravio odgajivačnicu i 1935.godine je postigao da mu se psi prvi put uvedu u rodovnik Američkog kinološkog kluba. Byrd je pomogao propagiranjem rase pošto su se malamuti pokazali kao najsposobniji psi za vuču u njegovoj ekspediciji na Južnom polu.

Malamuti se danas u Evropi cene pre svega zbog sporta. Dobri su za agility i slične sportove. Mogu dobro da trče uz bicikl ili da vuku kolica. Ako im se nepruži dovoljno telesne aktivnosti, brzo reaguju nezadovoljstvom i neuravnoteženošću. Može se reći da je aljaski malamu mešavina mačke i jazavičara u veličini ovčarskog psa, što se tiče njegovog karaktera.

ALJASKI MALAMUT

Malamut je veoma svojeglav i dominantan pas i nije za svakoga. Već od prvog dana sa njim treba postupati dosledno ukoliko se želi uspeh u obuci. Već i u samoj igri vlasnik treba da pokaže telesnu nadmoć. Kad je čovek bolestan ili slab, ne treba ih uprezati. Oni to odmah primete i koriste ljudsku slabost. Porodica sa malom decom ne bi trebala da drži ove pse, zbog njihove snage koja u igri može da bude opasna za malo dete.

Nisu apsolutno poslušni i retko se odazivaju na prvi zvižduk. Ali, veoma su inteligentni il ako uče. Retko su bolesni i obično kod veterinara odlaze samo zbog vakcinacije. Dva puta godišnje kada se linjaju treba ih intenzivnije četkati. Njihova ogromna snaga treba od samog početka da se usmeri na pravi kolosek.

M.R

Copyright - CerkezNET - 2008. All rights reserved.