Prva internet berza posvecena kucnim ljubimcima.
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Ukoliko ne zelite da ostaneete prijavljeni.   Odjava
  Početna strana sajta zooberza. Specijalizovanog internet sajta za oglašavanje kućnih ljubimaca.   Početna
  Pogledajte kakvi su nasi uslovi reklamiranja.   Reklamiranje
  Pogledajte kakvi su uslovi koriscenja.   Uslovi korišćenja
  Ko stoji iza sajta ZOOBerza   O nama
  Pisite nam vase sugestije, pitanja, pohvale i kritike.   Kontakt
Časopisi
  KUCNI LJUBICI - Revija MOJ PAS  ZOO HOBBY - MOJ PAS
  Časopis za prave hobiste. ZOV.  NOVOSTI ZOV
  Pet Magazin je časopis koji analizira aktuelna pitanja i o njima ima svoj stav.  PET MAGAZIN
STATISTIKA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:35508
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:19390
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

IZVOR TEKSTA: Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS
 •  [o izvoru] [svi tekstovi]

GOJAZNOST I KUĆNI LJUBIMCI

GOJAZNOST I KUĆNI LJUBIMCI

Debeljuce su uvek gladne. A njihovi vlasnici uglavnom ne mogu da odole njihovim molećivim pogledima. Ipak treba biti oprezan:
suviše ljubavi ne ide kod životinja samo kroz stomak, već se taloži i u obliku sala i u krvnim sudovima. Posledice su dijabetes, oštećenje bubrega i jetre, bolesti srca i krvnih sudova, problemi sa kičmom i zglobovima.

GOJAZNOST I KUĆNI LJUBIMCI

Naši ljubimci se uvek oslanjaju na punu činiiju, vode miran život bez stresa i zato se brzo ugoje i postanu lenji. Psima je dnevno potrebno samo 111 kilokalorija po kilogramu telesne težine. Sa samo sedam kilokalorija više, oni dobijaju jedan gram viška. I tako se za kratko vreme jedan pas normalne debljine, pretvara u predebelog lenjog psa. Potrebna količina hrane zavisi od životnih navika, starosti i telesnog stanja.

GOJAZNOST I KUĆNI LJUBIMCI

Ako kod vašeg ljubimca više ne možete napipati rebra, znači da je predebeo. Ne postoji nikakav recept za brzo skidanje viška kilograma, ali ima više uzroka gojaznosti kod životinja:

1. Greške u ishrani, suviše hrane i grickalica utiču na normalnu, vitku liniju. Zato treba voditi računa o ukupnoj količini kalorija koje pas svakodnevno unosi u organizam.

2. Ograničeno kretanje. Sto je životinja masivnija, tim više će biti lenja. Tada posebno psi i mačke puno spavaju, jedva se kreću i tako samo još više dodaju kilograme. Aktivnosti mogu da budu ograničene i usled bolesti i starosti tako da i životinje normalne težine usled ovog odjednom postaju gojazne.

3. Kastracija. Kod mnogih životinja posle kastracije opada potreba za energijom, a apetit raste. Zato treba prilagoditi hranu ovim promenama.

4. Bolesti. Genetski defekt metabolizma takođe može da dovede do gojaznosti bez obzira na ishranu. Kada se otkrije pravi uzrok gojaznosti, treba pristupiti dijeti na način koji odredi veterinar. Dijeta će biti uspešna samo ako je se striktno pridržavamo. Ali, treba izbegavati radikalne ili drastične dijete. Za promenu načina ishrane potrebno je i vreme.

Životinju koja je na dijeti treba hraniti dva puta dnevno, uvek u isto vreme i nikada zajedno sa drugim životinjama. Psa ili mačku treba uvek udaljiti iz prostorije u kojoj ručamo ili spremamo hranu. Životinja će se kretanjem osloboditi zimskog sala, a uz sve to treba obratiti pažnju na odabir gotove hrane za pse.

Gordana Ćirić

Copyright - CerkezNET - 2008. All rights reserved.