Prva internet berza posvecena kucnim ljubimcima.
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Ukoliko ne zelite da ostaneete prijavljeni.   Odjava
  Početna strana sajta zooberza. Specijalizovanog internet sajta za oglašavanje kućnih ljubimaca.   Početna
  Pogledajte kakvi su nasi uslovi reklamiranja.   Reklamiranje
  Pogledajte kakvi su uslovi koriscenja.   Uslovi korišćenja
  Ko stoji iza sajta ZOOBerza   O nama
  Pisite nam vase sugestije, pitanja, pohvale i kritike.   Kontakt
Časopisi
  KUCNI LJUBICI - Revija MOJ PAS  ZOO HOBBY - MOJ PAS
  Časopis za prave hobiste. ZOV.  NOVOSTI ZOV
  Pet Magazin je časopis koji analizira aktuelna pitanja i o njima ima svoj stav.  PET MAGAZIN
STATISTIKA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:35508
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:19390
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

IZVOR TEKSTA: Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS
 •  [o izvoru] [svi tekstovi]

ATROFIJA MIŠIĆA

ATROFIJA MIŠIĆA

Kada telom duže vreme cirkuliše hormon stresa - kortizon, u veoma visokoj koncentraciji nastaje hormonalni poremećaj kod psa, drugi po učestalosti posle šećerne bolesti Kortizon stvaraju ćelije kore nadbubrežne žlezde kod zdravih pasa. Neophodan je za normalnu razmenu materija i za mnoge telesne funkcije. Igra odlučujuću ulogu prilikom stvaranja šećera u jetri i razgradnju proteina, kao i pri regulisanju krvnog pritiska, sprečavanju upala, a pre svega, pomaže organizmu da se prilagodi stresnim situacijama. Proizvodnju ovog hormona reguliše hipofiza, kontrolni organ koji se nalazi u mozgu. Ovaj poremećaj se naziva Morbus Cushing.

Razlikujemo spontani i atrogeni Cushing. Najčešći uzrok za spontani Cushing je tumor prednjeg režnja hipofize, dakle kontrolnog organa nadbubrežne žlezde. Ovi tumori stalno podstiču proizvodnju kortizona. Drugi razlog prevelike proizvodnje kortizona su tumori same nadbubrežne žlezde. Latogeni Cushing se javlja kao posledica dugotrajne terapije lekovima koji sadrže kortizon.

ATROFIJA MIŠIĆA

U principu, svi psi mogu da obole od ovog oboljenja. Ipak, bolest je najčešća kod starijih pasa. Posebno je učestala kod pudli, jazavičara, terijera, koker španijela, bigla, pinčera, zlatnih retrivera, nemačkih ovčara i boksera. Čini se da češće oboljevaju ženke od mužjaka. Mnogi vlasnici telesne promene svojih ljubimaca, kao što su retka dlaka, opušten stomak i slabost mišića, pripisuju starosti. Pri tom, psi oboleli od ove bolesti pokazuju i druge simptome koji bi trebalo da budu razlog odlaska veterinaru.

Većina obolelih pasa pije velike količine vode i često mokre. Ovi simptomi bi trebalo da budu signal i za neke druge teške bolesti kao što su oštećenja bubrega ili šećerna bolest. Mnogi od ovih pasa upadljivo mnogo jedu. Koža im se stanjuje i prekrivena je miteserima ili čak malim kalcifikacijama. Kortizon dovodi i do slabosti imuniteta, tako da su te životinje sklone upalama i infekcijama. Često im sporo zarastaju rane. Ženkama obično prestaje teranje, a mužjacima se smanjuju testisi.

ATROFIJA MIŠIĆA

Svi ovi simptomi ne moraju da znače da je pas oboleo isključivo od ove bolesti, jer veoma lako može da se zameni sa šećernom bolesti ili sa smanjenom funkcijom štitne žlezde. Zato je potrebno temeljno ispitivanje za uspostavljenje prave dijagnoze.

U slučaju latogenog Cushinga, terapije lekovima koji sadrže kortizon ne srne da bude naglo prekinuta, već postepeno. Postoji i životna opasnost od naglog prekidanja terapije kortizonom.

ATROFIJA MIŠIĆA

Lečenje spontanog javljanja ove bolesti je mnogo teže. Tumor nadbubrežne žlezde može da se odstrani operacijom, ali samo u ranom stadijumu. Ali, sve je to jako rizično. Uglavnom se bolest leci lekovima. Glavnu ulogu igra lek koji razara ćelije kore nadbubrežne žlezde.

Copyright - CerkezNET - 2008. All rights reserved.