Prva internet berza posvecena kucnim ljubimcima.
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Ukoliko ne zelite da ostaneete prijavljeni.   Odjava
  Početna strana sajta zooberza. Specijalizovanog internet sajta za oglašavanje kućnih ljubimaca.   Početna
  Pogledajte kakvi su nasi uslovi reklamiranja.   Reklamiranje
  Pogledajte kakvi su uslovi koriscenja.   Uslovi korišćenja
  Ko stoji iza sajta ZOOBerza   O nama
  Pisite nam vase sugestije, pitanja, pohvale i kritike.   Kontakt
Časopisi
  KUCNI LJUBICI - Revija MOJ PAS  ZOO HOBBY - MOJ PAS
  Časopis za prave hobiste. ZOV.  NOVOSTI ZOV
  Pet Magazin je časopis koji analizira aktuelna pitanja i o njima ima svoj stav.  PET MAGAZIN
STATISTIKA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:35508
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:19390
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

IZVOR TEKSTA: Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS
 •  [o izvoru] [svi tekstovi]

KUVAS

KUVAS

U davnoj prošlosti, putevi nomadskih naroda i njihovih stada između Evrope i Azije su bili relativno određeni. Mađarska plemena su bila među njima, i tim putevima osvajali su karpatsku dolinu u Mađarskoj, donoseći sa sobom, kao i drugi narodi, razne tipove pasa. U ta vremena, psi koji su ih pratili nazivali su se Ku Assa, što je značilo: pas konja.

Tokom vladavine Matijaša, Kralja Mađarske (1443-1490) i tokom mađarskog perioda renesanse plemići su koristili ove pse u lovu. Kralj Matijaš je uspostavio svoj program uzgoja. Bila su to burna vremena, kada su izdaja i ubistvo bili uobičajena pojava. Kralj je dao poverenje svojim psima iznad svog vlastite kraljevske garde. Kažu da je držao bar par kuvasa kod sebe u svako doba. Posebna čast je bila ako se kuvas pokloni plemiću iz Kraljevske odgajivačnice . Međutim počastvovanima bio je i grof Drakula, nakon što je pušten iz zatvora i nakon što se oženio kraljevom ćerkom.

Preuzimanjem vlasti od strane otomansko-turskog carstva doneta je i nova evolucija imena Kuwasz sa značenjem (plemćika oružana straža). Vremenom se kuvas vratio svojim prvobitnim dužnostima, primarno čuvanju stoke i imanja. Kuvasi koji odlično štite svoje porodice i imanja, predstavljali su problem tokom Drugog svetskog rata, posle čega je skoro dovedena do istrebljenja u Mađarskoj.

Po okončanju rata u nedostatku pasa čuvara, pretraživanjem je nađeno manje od 30 preostalih kuvasa. Zahvaljujući zalaganjima posvećenih odgajivača u Mađarskoj i drugim delovima Evrope, kuvas je ponovo omasovljn u uzgoju.

Kuvas je prvi put izlagan na izložbi pasa 1883. Grof Esterhazi, veliki pristalica i pobornik rase, prikazao je te godine u Beču dva kuvasa. Prvi mađarski standard rase bio je napisan 1885. godine.

KUVAS

Neki autori tvrde da je Kuvas poznat još od doba Huna. Drugi ga opisuju kao ovčara koji je pratio turske izbeglice i njihova stada kada su pobegli od mongola u Mađarsku 1200. godine. Njegovo ime na turskom znači zaštitnik. Kuvas je imao svoj veliki sjajni moment u petnaestom veku na dvoru k r a l ja Matijaša i koji je živeo od 1458-1490. Kralj je verovao samo svojim psima Kuvasima, a ne ljudima. Kuvasi su često davani kao kraljevski poklon. Sa smrću kralja, kuvas se vratio svojoj ulozi ovčara tokom celog srednjevekovnog perioda. Mnogi od ovih pasa su bili obučeni u lovu na velike životinje kao što su medvedi i divlji veprovi.

Prvi pisani dokaz o kuvasu potiče iz 16. veka. Ova rasa je doprinela razvitku sličnih rasa ovčarskih pasa, kao što je poljski tatra ovčar. Dok su mađarski pastiri vodili svoju stoku na prodaju u druge zemlje, pomagali su im ovčarski psi. Tim putem su se njihovi psi parili sa lokalnim psima. Neke životinje bi i ostale za njima nakon što bi završili posao. Danas ovaj pas služi prvenstveno kao pas za pratnju i čuvar kuće. Kao dodatak njegovoj istorijskoj ulozi, stoji da je bio izuzetan čuvar i pratilac stada.

Kuvas je veličanstven beli ovčarski pas dobrih proporcija. Stop je jasno definisan, ali nije strm. Njuška se blago sužava ka dobro pigmentisanom nosu, izrazito crne boje, ali nije šiljata. Usne i unutrašnja strana usta su crni. Uši su savijene i blizu glave, a oči su bademastog oblika i tamno braon. Telo srednje jakog kostura je blago duže u odnosu na visinu psa. Ovaj pas je mišićav ali ne i glomazan. On je lakonog i okretan za svoju veličinu. Donji deo stomaka je uvučen, iako je dlaka bela, koža je obično tamna. Što koža ima više tamnog pigmenta to bolje. Dlaka je srednje duga, ravna ili talasasta sa gustom poddlakom. Formira bogatu grivu oko vrata i na grudima. Dlaka je duža zimi. Na glavi je dlaka kratka, kao i na nogama, ali na telu i nogama je talasasta i može dostići dužinu i do 10-15 cm. Rep, nisko nošen, podiže se kada je pas uzbuđen. Zadnje noge imaju zastavice.

KUVAS

Kuvas je inteligentan i radoznao pas. Sampouzdan, hrabar i neustrašiv. Relativno lako ga je vaspitati da živi u kući. Ovaj čuvar stoke je teritorijalno orijentisan sa snažnim zaštitničkim instinktom. To ga čini izuzetnim psom čuvarom. On je izvanredan ovčar i branilac stada od zveri. Ovo nije rasa za svakog. Njegova veličina i snažni zaštitnički instinkti zahtevaju dodatnu brigu vlasnika i odgovornost. On će žestoko braniti svoje ljude i teritoriju. Kuvas je odan svojoj porodici , stvara veoma jaku vezu sa njima.

Kuvas je nezavisan pas, a ponekad i nedruželjubiv prema vlasnicima ako ih ne vidi kao bića koja su jače volje od njega. Ako će pas živeti sa decom, on mora uz njih i odrastati. Deca moraju biti naučena kako da budu vođe čopora. Kuvas je obično pitom i strpljiv prema deci iz svoje porodice, ali mu se ne sme verovati kada su u pitanju tuđa. Kako bi se sprečile slučajne povrede, nemojte ostavljati ovog psa bez nadzora sa malom decom i njihovim drugarima. Postoje razlike u nivou socijalizacije od psa do psa, ali u većini slučajeva, kuvas je veoma rezervisan pa čak i sumnjičav prema strancima. Ova rasa mora biti postepeno socijalizovana u ranom uzrastu kako bi se izborili sa njegovim ekstremno zaštitničkim temperamentom. Mora biti strogo vaspitavan i to od strane iskusne, dominantne osobe. Takođe mora biti i naučen da prihvati goste koji su dobrodošli u njegovu porodicu.

KUVAS

Kuvas nije laka rasa za trening poslušnosti, kako je odgajan da radi nezavisno od ljudi. On je tvrdoglav prema blagom i pasivnom vlasniku . Nemojte ga tretirati grubo, jer potreban mu je staložen, ali čvrst, pouzdan i dosledan vodič koji ima prirodan autoritet nad njima. Mladi psi će često testirati vaš autoritet. Svi članovi porodice bi trebali biti naučeni kako da se ponašaju prema psu. Preporučljivo je da se štene navikne na odnos sa strancima, kako za dobro vašeg veterinara, tako i za vaše ukoliko želite da ga izlažete. Pažljivo birajte štene tek nakon što vidite oba roditelja, ukoliko je to moguće. Neke linije kuvasa su mnogo ležernije od drugih, lako štenci mogu lako prihvatiti druge životinje, odrasli kuvas je popriličn borben i može ga uvrediti nametljivost novog psa u kući ili drugih životinja, isto tako može se desiti da budu nežni prema drugim životinjama i stadu koje čuva. Ne ostavljajte novog psa samog sa odraslim kuvasom dok ne budete apsolutno sigurni da se neće tući. Agresivnost mužjaka prema mužjaku je prirodna. Ako želite da vaš pas bude čuvar stada, potrebna mu je posebna obuka. Konsultujte se sa ekspertom da naučite kako da obučavate svog psa. Već u uzrastu od 6-7 nedelja, štene bi većinu vremena trebalo da provodi sa životinjama sa kojima će kasnije trebati da čuva kako bi uspostavio snažnu vezu sa njima. Ključna stvar u obučavanju kuvasa je razumevanje njegove prirode nezavisnog čuvara. Važno je da NE KORISTITE grube metode u obuci. Na primer, trener policijsk h pasa bi bio pogrešan čovek za obuku kuvasa. Tip temperamenta policijskog psa nije sličan temperamentu kuvasa. Kuvas bi bio loš policijski pas jer je isuviše nezavisan. Oni prosuđuju, a ne v i , kakva je sila potrebna u kojoj situaciji. Morate ga učiti, a ne obučavati. Ovo ne podrazumeva fizičku snagu, a vi morate shvatiti da utisak stvara dominaciju. Isti kuvas će oterati zveri bez oklevanja i ostati na polju sa stadom. Ključ za uspešno uvođenje u čuvanje stoke je iskusan, stariji pas koji će voditi štene. Ako to nije moguće, onda će vlasnik morati da pazi na njega tokom prvih šest meseci do godinu dana . Trebaće vam puno strpljenja i smernice od drugih ljudi koji imaju iskustva sa tim . Kada se jednom veže za stado, kuvas će se uveriti da im nikada ništa ne može naškoditi. Takva je njihova priroda. To su detalji ka balansu (proces odrastanja) koji su stresni za vlasnika.

KUVAS

Visina:
Mužjaci 71 - 76 cm. Ženke 66- 71 cm.

Težina:
Mužjaci 45-52 kg ženke 32-41 kg.

Zdravstveni problemi:
Podložni su displaziji kukova (proverite kod odgajivača da l i roditelji imaju dobre kukove). Neki manji problem su osteochondritis dissecans (oboljenje koje izaziva hromost zapaljenjem ramenog zgloba), hipertrofija, osteodistrofija , problem sa kožom i alergijske reakcije.

Uslovi za život:
Nije preporučljivo držati ga u stanu. Prilično je aktivan u zatvorenom prostoru pa je najbolje držanje u velikom dvorištu. Ipak ne ostavljajte psa samog u dvorištu u dugim vremenskim intervalima, jer bi mogao postati destruktivan. Energične vežbe bi trebale pomoći u ovome. Takođe kuvasa nikada ne bi trebalo ostavljati napolju vezanog jer bi ga to moglo dovesti u opasnost.
Prija mu hladno vreme i može živeti na niskim temperaturama u hladnim klimatskim uslovima, ako ima kućicu. Najbolje će mu biti ako ima povremen pristup u kuću iz dvorišta gde redovno boravi. Gusta dlaka kod ove rase stvara problem u toplim i vlažnim danima.

Vežba:
Kuvasu je potrebna svakodnevna energična vežba. Ako nisu aktivni kao čuvari stada, treba ih svakodnevno voditi u duge, oštre šetnje ili trčanje. Dok je u šetnji treba ga pustiti da bude za petama ili pored osobe koja drži povodac, jer u shvatanju psa vođa predvodi put, a vođa treba da bude čovek. Vežbanje će pomoći da se spreči problem sa njuškanjem i kopanjem u nadi da će izmoriti psa dovoljno.

Životni vek:
10 -12 godina.

Održavanje:
Gustu dlaku srednje dužine kod kuvasa bi trebala četkati jednom nedeijno. Izbegavajte česta kupanja, jer dlaka prirodno odbacuje prijavstinu, dok bi se kupanjem uklonila ulja koja dlaci daju ovu mogućnost. U hladnim klimatskim uslovima linja se samo sezonski, dok u toplim, tokom cele godine.

Priredila: Aleksandra Gajinović

Copyright - CerkezNET - 2008. All rights reserved.