Prva internet berza posvecena kucnim ljubimcima.
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Ukoliko ne zelite da ostaneete prijavljeni.   Odjava
  Početna strana sajta zooberza. Specijalizovanog internet sajta za oglašavanje kućnih ljubimaca.   Početna
  Pogledajte kakvi su nasi uslovi reklamiranja.   Reklamiranje
  Pogledajte kakvi su uslovi koriscenja.   Uslovi korišćenja
  Ko stoji iza sajta ZOOBerza   O nama
  Pisite nam vase sugestije, pitanja, pohvale i kritike.   Kontakt
Časopisi
  KUCNI LJUBICI - Revija MOJ PAS  ZOO HOBBY - MOJ PAS
  Časopis za prave hobiste. ZOV.  NOVOSTI ZOV
  Pet Magazin je časopis koji analizira aktuelna pitanja i o njima ima svoj stav.  PET MAGAZIN
STATISTIKA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:35508
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:19390
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

IZVOR TEKSTA: Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS
 •  [o izvoru] [svi tekstovi]

Zdravlje - VODA

VODA

Voda se ne smatra hranljivom materijom, ali svakako je, posle kiseonika, od najveće važnosti za život. Pored funkcije rastvarača, nosioca kiseonika i hranljivih materija, voda ima nezamenljivu ulogu u regulisanju telesne temperature. Varenje je nezamislivo bez vode. Enzimi razgrađuju hranljive materije u jedinjenja koja se mogu apsorbovati (ovo predtsvlja varenje). Iz organizma voda može biti izbačena na više načina. Jedan od načina je defeciranje - odnosno, značajni gubici tečnosti mogu se dogoditi u slučaju dijareje (proliva. Drugi način je isparavanje: mehanizam termoregulacije (dahtanje) povećava gubitak vode. I konačno - uriniranje. Bubrezi pročišćavaju krv (čiste je od svih sastojaka osim proteina i krvnih ćelija), oslobađaju je od otpadnih produkata, ali reapsorbuju vodu i korisne sastojke. Izlaz vode i reapsorpcija vode u bubrezima, regulisana je raznim, veoma kompleksnim sistemima.

U organizam voda može biti uneta na sledeće načine:
- uzimanjem vode u tečnom obliku:
količina vode uneta u organizam ovim putem varira od uslova okruženja, životinjskog metabolizma, količine vode sadržane u hrani i spoljne temperature.

-Uzimanjem hrane:
suva hrana sadrži manje vode (maksimalno 14%) od konzervirane hrane (minimalno 75%), pa je zato očigledno da pas ili mačka piju više tečnosti kada se hrane suvom hranom. Pri prelasku sa konzervirane na suvu hranu, mnogi zapažaju da njihov pas uzima previše vode, što nije potpuno tačno jer životinja samo podmiruje normalnu potrebu za vodom. U procesu u kom se masti, proteini i ugljeni hidrati koriste u telu i pretvaraju u energiju, takođe se proizvodi voda. Uzimanje vode i gubici vode su u normalnim okolnostima u ravnoteži i telo evidentno sadrži konstantnu količinu vode. Kod štenaca u rastu, količina unete vode je veća i po tri puta od količine unete suve materije. Stenci su posebno osetljivi na gubitak tečnosti. Dehidratacija se može primetiti posmatranjem kožnog omotača. Takom laktacije kod kuja, usled toplijeg vremena ili većeg naprezanja, količina unete vode može biti i do četiri puta veća od količine unete suve materije. Potreba za uzimanjem vode se može se zadovoljiti i tako što se psu omogući slobodan pristup vodi u svako doba dana. Ipak, psu ne treba dopustiti da unosi veće količine hladne vode neposredno posle napornog vežbanja

Kod zdravih pasa količina unete vode nema uticaja na tvrdoću stolice. Vlaga sadržana u stolici zavisi od svarljivosti hrane, ili tačnije određena je količinom i sastavom vlakana u njoj. Kvalitet vode je od velikog značaja. Problemi koji se javljaju u odgajivačnicama koje ne koriste vodu za piće iz slavine, povezani su sa kvalitetom vode.

Copyright - CerkezNET - 2008. All rights reserved.