Prva internet berza posvecena kucnim ljubimcima.
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Ukoliko ne zelite da ostaneete prijavljeni.   Odjava
  Početna strana sajta zooberza. Specijalizovanog internet sajta za oglašavanje kućnih ljubimaca.   Početna
  Pogledajte kakvi su nasi uslovi reklamiranja.   Reklamiranje
  Pogledajte kakvi su uslovi koriscenja.   Uslovi korišćenja
  Ko stoji iza sajta ZOOBerza   O nama
  Pisite nam vase sugestije, pitanja, pohvale i kritike.   Kontakt
Časopisi
  KUCNI LJUBICI - Revija MOJ PAS  ZOO HOBBY - MOJ PAS
  Časopis za prave hobiste. ZOV.  NOVOSTI ZOV
  Pet Magazin je časopis koji analizira aktuelna pitanja i o njima ima svoj stav.  PET MAGAZIN
STATISTIKA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:35508
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:19390
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

IZVOR TEKSTA: Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS
 •  [o izvoru] [svi tekstovi]

FLANDRIJSKI BUVIJE

FLANDRIJSK BUVIJE

Flandrija zauzima granično područje od Holandije preko Belgije do Francuske. Tu žive Flamanci,a oni za čuvanje goveda koriste ovog - kauboja«.
Zvali su ga Koehond .A danas se zove - politički korektno, Bouvierdes Flandrestj. govedar iz svih delova Flandrije. Odakle ovaj pas potiče, niko više ne ume da kaže. Verovatno je nastao pre više od 500 godina u vreme kada su pastiri slobodno putovali po celoj zemlji sa svojim stadima. Pratili su ih i čuvali veliki, dugodlaki pastirski psi, koji su se usput mešali sa oštrodlakim čupavim seoskim psima. Tako su nastajali razni varijeteti u zavisnosti od toga gde su ovi mešanci odrastali i ponovo se mešali. Od takvih mešavina nastao je i buvije.

FLANDRIJSKI BUVIJE

Onjesnažan,samouveren, opušten,ali i prodoran kao i svaki drugi pastirski pas.Temperamentan je, aktivan, a ako treba i oštar je kao tipičan šnaucer. I spolja i iznutra tipičan šnaucer,ali veći, duže dlake, opušteniji. Sve u svemu - čudnovata mešavina. Ali, to nije pas za svakoga. Rase ili varijeteti od kojih je nastao buvije su doduše već prastare, ali izložbeni uzgoj je počeo tek 1922. godine. Internacionalno priznanje od FCI rasa je dobila 1965,.godine a službeno je priznata kao radni pas tek 1982.godine .Buvije je još uvek pravi prastari seoski pas. Njegova karijera kućnog i porodičnog psa je tek počela.Svako ko želi da ga drži treba dobro da razmisli.

FLANDRIJSKI BUVIJE

U kući i u porodici su ovi goniči goveda najblaži drugari. Ne laju,ne jure,jako su strpljivi sa decom. Ali, dobro znaju da sprovedu ono što žele. A njihova prijateljska tolerancija odnosi se samo na porodicu, na sopstveni čopor. Prema stranom čoporu su nepoverljivi, čak i odbojni. Nisu svađalice, niti hvataju za nogu. Kao pravi kauboji, oni znaju da sa više buke i uzbuđenja plaši stoku.Ovi psi su mirni i spremni na kompromise, a igraju se tek ako se to od njih traži. Nisu razigrani klovnovi. Oni su bili i ostali radni psi-ceo dan na putu, držeći uvek sve na oku.

FLANDRIJSKI BUVIJE

Onaj ko ima puno dvorište dece, mačaka, zečeva, ne treba buvijeu da ponudi ništa ekstra: on će imati dovoljno posla da ih sve drži na okupu. Ako to nema, moraće stalno nešto da izmišlja. Naravno da jedan buvije može ceo dan samo da leži, gleda i da ništa ne radi. Ali,to nije interesantno, a nije ni zdravo. Potrebno mu je zaposlenje kao rođenom govedaru. Potreban mu je bar jednom dnevno poduži izlet u okolini sa nekim sličnim sportistom. Potreban mu je bar jedan sat dnevno jurnjave i skakanja. Samosastalnim bacanjem loptice ozbiljan buvije ne može da se namami. On je spreman da uči.Ali, pre nego što će nešto da učini po komandi, prvo želi da shvati smisao i svrhu komande. On uči polako,ali temeljno. Između toga i stvari koje ne treba da nauči. Vlasnik treba da objasni već malom štenetu šta se sme,a šta ne.

Buvije je jedan samouvereni samostalan pas. Ukoliko nema pravila u čoporu u koja može da se uklopi, onda on postavlja svoja sopstvena pravila i čopor treba da se prilagodi njemu. Dakle,buvijeu je od prvog dana potrebno zaposlenje i dosledno vaspitanje, ali bez sile. Ako to ima, postaće divan, pouzdan drug koji može da doživi i 14 godina i da se prilagodi našem modernom vremenu i načinu života.

Buvije ima samo jednu manu: njegov pancir od dlake i njegova prljava brada treba da se čiste i češljaju svakidan, a svaka tri meseca treba da se trimuje. Neki će se pitati odakle takvom jednom izvornom psu treba toliko nege dlake? Flamanski seljaci nisu mnogo polagali na to, već na radni učinak pa su ih godišnje šišali kao ovce. I to može da se uradi, ali onda će buvije izgledati kao veliki šnaucer. A ako već od malih nogu nauči da stoji mirno prilikom češljanja, naučio je da je on važna osoba i da se njegov vlasnik lično brine o njemu. A to je sasvim dovoljno.

A.Ilić

Copyright - CerkezNET - 2008. All rights reserved.