Prva internet berza posvecena kucnim ljubimcima.
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Ukoliko ne zelite da ostaneete prijavljeni.   Odjava
  Početna strana sajta zooberza. Specijalizovanog internet sajta za oglašavanje kućnih ljubimaca.   Početna
  Pogledajte kakvi su nasi uslovi reklamiranja.   Reklamiranje
  Pogledajte kakvi su uslovi koriscenja.   Uslovi korišćenja
  Ko stoji iza sajta ZOOBerza   O nama
  Pisite nam vase sugestije, pitanja, pohvale i kritike.   Kontakt
Časopisi
  KUCNI LJUBICI - Revija MOJ PAS  ZOO HOBBY - MOJ PAS
  Časopis za prave hobiste. ZOV.  NOVOSTI ZOV
  Pet Magazin je časopis koji analizira aktuelna pitanja i o njima ima svoj stav.  PET MAGAZIN
STATISTIKA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:35508
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:19390
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

IZVOR TEKSTA: Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS
 •  [o izvoru] [svi tekstovi]

EL DOGO ARGENTINO II

EL DOGO ARGENTINO II

Na stranicama ovoga časopisa napisano je dosta tekstova o ovoj rasi, a mnogi koji se nisu susreli sa ovom rasom pitaju: Kakva je to rasa?, Kakvi su sa decom? Da li mogu da žive u stanu? Itd. Evo jednog kratkog teksta o famoznom Dogo Argentinu, bez previše detalja o standardu, naslednim bolestima, istorijatu i si.

Ovo je rasa koja spada u II F.C.I. grupu, sekcija Molosi. Visok, snažan, inpulsivan pas, bele boje krzna. Stvoren za lov na krupnu divljač, pre svega divlje svinje i pume, a danas je najčešće samo porodični pas, čuvar kuće i poseda, službeni pas ili čak vodič slepih. Nastao je ukrštanjem 10 različitih rasa na osnovu koju je činio Kordobski borac. To su sledeće rase: nemačka doga, bordoška doga, bul terijer, bokser, poenter, pirinejski mastif, engleski buldog, španski mastif, irski vučiji hrt.

Postoji niz problema koji se pojavljuju u odgoju, ali su zato ovi psi visoko plodni. Dešava se da kuje okote i preko deset štenadi. Tako odgajivači mogu da razvrstaju štenad na tzv. PET kvalitet i izložbeni kvalitet, a nažalost bude i onih koji moraju biti odstranjeni zbog gluvoće o kojoj smo već detaljno pisali.

Ovo je pas koji je dobro prilagođen svim vremenskim prilika ma i naglim promenama klime. U letnjim mesecima ili toplijim područjima ima tanku dlaku, kroz koju se providi podkožni pigment, a zimi , naročito u hladnijim - kontinentalnim područjima, dobije izrazito gustu podla dlaku .

EL DOGO ARGENTINO II

Potrebna mu je obilna i ozbiljna ishrana u periodu rasta, naročito po pitanju mineralai proteina, jer kao velika rasa brzo raste u prvim mesecima života, dok kao odrastao pas nije naročito zahtevan po tom pitanju.

Za obuke je vrlo stabilan, ali pomalo tvrdoglav, pa će obuka osnovne poslušnosti ili čak ona za službene pse (koju može da prođe bez većih problema), ipak trajati bar duplo duže od obuke prosečnog nemačkog ovčara.

Veoma tolerantan prema deci, kao bićima bez statusa, po njihovoj hijerarhiji. Ipak psa treba zaštiti od preteranog tretiranja od strane mališana.

Pružite psu priliku da svoju eksplozivnu snagu i energiju negde potroši. Duge šetnje, istrčavanja i sl. će goditi i psu, ali naravno i vlasniku.

Kao član porodice u kojoj živi, ovaj pas je ozbiljan čuvar, želi da ima sve pod kontrolom. Kao i ostale rase voli da spava na pomalo uzvišenom mestu. Najčešće, ne pored nogu vlasnika, već sa glavom na njima ili u krilu. Teško je odvojiti psa ove rase od vlasnika. Pate, postaju melanholični i uopšte im je teško da prihvate nove uslove i vlasnika.

Kada jednom vidite Dogo Argentina kako lovi ili kako napada drugog psa, postane vam jasno da je bolje da ga, kako god obučenog psa imali, nikad u šetnji ne ispuštate iz vida.

Oni su ipak napravljeni za svu surovost argentinskih pampi i lov na krupnu divljač, bez osećaja bola, straha, umora i svega onog, što se smatra normalnim. To ne treba nikada zaboraviti.

Ovo bi u najkraćim crtama bio opis ovih pasa. Izvod iz standarda, istorijata i nekih osnovnih karakteristika ove rase. Ali zašto nam se oni dopadaju, kada ih u celoj Evropi malo koriste za namenu zbog koje su stvoreni. Zbog čega postoji ta velika popularnost u našim krajevima? Ipak da se nadovežemo na prethodni tekst u kojem se postavlja pitanje...

Da li to u nama radi krv naših predaka, koje su vekovima pratili veliki molosoidni psi? Da li nas ovi psi toliko fasciniraju svojom lepotom i snagom? Da li je to što se toliko usade u srca svih članova porodice presudno?

Ili je za neke El Dogo Argentino prosto najbolji pas na svetu??? Ko zna?

Slobodan Lazić

Copyright - CerkezNET - 2008. All rights reserved.