Prva internet berza posvecena kucnim ljubimcima.
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Ukoliko ne zelite da ostaneete prijavljeni.   Odjava
  Početna strana sajta zooberza. Specijalizovanog internet sajta za oglašavanje kućnih ljubimaca.   Početna
  Pogledajte kakvi su nasi uslovi reklamiranja.   Reklamiranje
  Pogledajte kakvi su uslovi koriscenja.   Uslovi korišćenja
  Ko stoji iza sajta ZOOBerza   O nama
  Pisite nam vase sugestije, pitanja, pohvale i kritike.   Kontakt
Časopisi
  KUCNI LJUBICI - Revija MOJ PAS  ZOO HOBBY - MOJ PAS
  Časopis za prave hobiste. ZOV.  NOVOSTI ZOV
  Pet Magazin je časopis koji analizira aktuelna pitanja i o njima ima svoj stav.  PET MAGAZIN
STATISTIKA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:35215
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:19014
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.


U ritmu vlasnika

Iskustvo odgajivača – patuljasti crno-srebrni šnauceri

Porodica Vučelić sa ljubimcima

Tim Vučelić – Ljiljana, Slobodan i Borjan u kinološkoj javnosti nastupa pod imenom “Von Shamad” što je zvanično ime odgajivačnice nemačkih ovčara i patuljastih crno-srebrnih šnaucera iz Kragujevca. Sin Borjan je porastao pored pasa i genetski kod ljubavi prema životinjama se preneo i na njega, tako da i on ravnopravno učestvuje u radu i nezi svih mezimaca.

 

 

Nemački ovčari su prva ljubav naše sagovornice, Ljiljane Vučelić, koja je uz supruga, čuvenog odgajivača, dresera, kinološkog sudiju, (koga će čitaoci Revije ZOV imati priliku da upoznaju u jednom od narednih brojeva), plivala kinološkim vodama, kako kroz učešće na takmičenjima, tako i u pripremi, nezi i radu sa psima u okviru doma. Pre tri godine, su iskrsli patuljci i ulepšali, usrećili, uveselili i upotpunili njen život. Treniranju podpadaju i oni. Sledi im savladavanje ring dresure, da budu u stavu. Neizostavan detalj je karakteristična frizura. Ali presedan je videti “obučenog” patuljastog šnaucera za rad na rukavu!

- Šnaucer je službeni pas, baš kao i nemački ovčar – krajnje ozbiljno objašnjava Ljiljana. - Imam utisak da je sada rasa patuljasti šnaucer u ekspanziji na našim prostorima. Ali jedino naši patuljci rade rukav! Prvi patuljak, naša Ebony može da uradi ispit u radu, odbranu i napad, kratak i dug rukav. Crno srebrna ženka, Ebony od Nevskog je prvi pas rase patuljasti šnaucer u odgajivačnici “Von Shamad”, a porekolom je iz odgajivačnice “Od Nevskog”. Sve je počelo tako što je glava porodice pre izvesnog vremena kod sudije i odgajivača Nenada Marića video patuljastog šnaucera i oduševio ga je ponašanjem, velikim srcem u malom telu, jer on je zavodio red među velikim šnaucerima. Svoju impresiju je podelio sa suprugom. Potom je sugrađanka i prijateljica Marina Petrović Julih, odg. “Od Nevskog” uvezla mužjaka patuljanera.

- Moj susret sa tom rasom prvo putem interneta, kada je Marina odabirala svoje prvo štene, a potom i dolazak tog psa u Kragujevac, me je oborio s nogu – iskrena je gospođa Vučelić. - To štene me je potpuno osvojilo. Nabavila je i ženku i moja Ebony je plod ljubavi tog para.

ZOV: Niste se zadovoljili jednim psom ove rase?

- Dolazak Ebony u kuću nije podrazumevao samo novog ljubimca, već ozbiljan rad i pripremu za odlazak na izložbe. A uložen trud i rad je verifikovan osvojenim nagradama. Nije zadovoljila naše apretite odgajivača i ni sada se ne zaustavljam na ovom broju pasa, već stremim dalje ka razvijanju i unapređenju još jedne prelepe rase. Kao što smo u našoj odgajivačnici stvorili svoju liniju nemačkih ovčara, to je plan i sa patuljastim šnaucerima. Ebony je uparena sa prelepim mužjakom iz odg. “Kazak”, Express Man Rezlarkom, i dobijeno je kvalitetno leglo iz kog je ostavljeno štene Aivory Von Shamad. Na taj način smo dobili upravo ono što smo godinama učili uz nemačke ovčare. Nastavljamo odgajivačkim vodama kroz nova legla.

* Princip ostavljanja ženki je zastupljen u odgajivačnici?

- Da. To je sloboda odabira mužjaka za parenje u cilju pravljenja svoje prepoznatljive linije pasa.

* Najdraži uspesi na izložbama?

- Ne bih da zvučim neskromno, ali za kratko vreme postigli smo velike rezultate. Ebony je osvojila mladi šampionat Srbije i Crne Gore, zreli šampionat, sada već Srbije, šampion Balkana, Bugarske, internacionalni šampionat ima, kao i veliki broj CACIB, CAC titula, BOB, BIS na izložbi u Despotovcu, što je bio tada i presedan na našim kinološkim manifestacijama, da patuljasi šnaucer bude na tronu. Naročito je teško izboriti se za pobedu u okviru najbrojnije i vrlo zahtevne II FCI grupe, u koju spadaju patuljasti šnauceri. Dičim se osvojenom titulom mladog klupskog pobednika i zrelog klupskog pobednika, koje je Ebony osvojila, jer na našim prostorima samo jednom godišnje se organizuje specijalizovana izložba za pinčeve i šnaucere. S obzirom da ocenjuju vrhunske sudije, ponosim se postignutim rezultatima. Čuveni sudija Schicker iz Nemačke mi je odao priznanje rekavši da patuljasti šnaucer treba da izgleda baš tako!

* Nega dlake?

- Podrazumeva šišanje, odnosno trimovanje. Postupak trimovanja može da savlada svaki vlasnik. Međutim, za izložbene primerke neophodno je da frizuru održava stručno lice. Sreća moja, što suprug i to vešto radi. Tako da su naši psi uvek u top formi i po pitanju frizure. Karakteristična frizura podrazumeva da brada, obrve, deo dlake na nogama kod crno srebrnih primeraka treba da bude srebrne boje, ostalo je crno. Leđa se trimuju. Uši se šišaju mašinom, brada se održava i oblikuje - “fazonira”, kao i noge, dok se rep i vrat obrađuju mašinicom. Svakodnevno četkanje i češljanje ne predstavlja problem. Bradu treba oprati i očešljati, naročito ako pas jede tečnu hranu.

* A ishrana podrazumeva?

- Kombinaciju kuvane i granulirane hrane. Izbegavajte pileće kosti, pasulj, boraniju, grašak, kupus, jer to psima ne odgovara. Ali vrlo im prija kuvana junetina sa povrćem u vidu šargarepe, pirinča, paškanata, peršuna. Krompir nije zastupljen. Voće obožavaju.

* Kome bi preporučili patuljaste šnaucere?

- Ukoliko želite psa koji će se poistovetiti sa ritmom vašeg života izaberite patuljastog šnaucera. Zauzima mali prostor, kao ručni prtljag u okviru naše zemlje može i u bus, i u avion. U stanu nema dlaka, karakterističnog psećeg mirisa, a pri tom se zadovoljava izlascima od pet minuta, ali i šetnjom od više sati. S obzirom na današnji ritam života, patuljasti šnaucer može da adekvatno upotpuni ono malo slobodnog vremena, koje ima jedna zaposlena familija, ne samo jedna osoba. Vrlo su pogodni i za decu. Razdragani su, znaju da se igraju. Brzo nauče gde je mesto za obavljanje fizioloških potreba, gde mesto za igru, odmor. Veoma brzo stasaju u odnosu, recimo na nemačke ovčare, ukoliko pravim paralelu. Za neuporedivo kraće vreme izrastu u odraslog psa i automatski brže i uče. Sa štencima je milina provoditi vreme i raditi.

    

Rezultati

Ch Ebony od Nevskog, oštenjena 1.9.2004. (Ch Pan-Tau von den Brunnengarten/Ester of Gipsy House) osvojila je 6xPRM, 17xCAC, 2xCACIB, 1xR.CACIB, 18xBOB, 6xBOG, 5xR.BOG, 1xBIS, 4xR.BIS, Junior CHSCG, Junior Klupski pobednik 2005, Klupski pobednik 2006, CH BG, CH Balkana, CHSCG.

Aivory von Shamad, oštenjena 16.2.2006. (Int Ch Express Man Rezlark/Ch Ebony od Nevskog) postigla je 4xPRM, 2xCAC, 1xR.CACIB, 4xBOB, BOG, Junior R.BIS, Junior CHSRB.

 

Marija Radovanović

Copyright - CerkezNET - 2008. All rights reserved.